Писателят Милан Кундера почина на 94 години в Париж, съобщава чешкото

...
Писателят Милан Кундера почина на 94 години в Париж, съобщава чешкото
Коментари Харесай

Една легенда си отиде. Милан Кундера почина на 94 години

Писателят Милан Кундера умря на 94 години в Париж, оповестява чешкото издание Novinky. 

 

Смъртта му беше оповестена от Моравската библиотека в Бърно, на която той неотдавна дари целия си списък.

 

Писателят е умрял на 11 юли в жилището си на левия бряг на Сена, където живееше с своята съпруга Вера надалеч от светлината на прожекторите.  " За страдание мога да потвърдя, че господин Милан Кундера умря през вчерашния ден (вторник) след дълготрайно боледуване ", сподели пред АФП говорителката на библиотеката Анна Мразова.

 

Кундера се превърна в жива легенда на европейската литература със своите романи  " Непосилната лекота на битието ", " Шегата ", " Безсмъртие ", " Валс на сбогуване ".

 

Първите си творби пише на чешки, идващите на френски. Удостоен е с Голямата литературна премия на Френската академия, литературната премия " Франц Кафка ", премията на критиците на Френската академия и доста други. Не бе счетен заслужен по време на дългия си живот и кариера за Нобелова награда.

 

Книгите на Кундера дълго време са неразрешени в родината му Чехословакия. През 1979 година писателят е лишен от чехословашко поданство и го получава назад едвам през 2019 година

 

" Велик романист, произхождащ от дребна нация с нежни граници, която може да диша единствено посредством своите художници, своите писатели и своите произведения, съставянето на портрет на Милан Кундера е предизвикателство ", написа във връзка кончината му Radio France. 

 

Милан Кундера е роден на 1 април 1929 година в Бърно. Баща му е прочут музиколог и пианист, възпитаник на композитора Леош Яначек и началник на Музикалната академия " Яначек ". Самият Милан свири на пиано и известно време учи музикология и музикална комбинация.

Кундера приключва междинното си обучение в Бърно през 1948 година и през същата година става член на Чехословашката комунистическа партия.

 

Учи една година в Карловия университет в Прага, след което се трансферира във Филмовия факултет. През 1950 година е изключен от Комунистическата партия за " антипартийна активност "  и за малко прекъсва следването си.

 

През 1952 година приключва Академията и става учител в нея по история на западноевропейските литератури. Година по-късно разгласява първата си книга - стихосбирка. През 1956 година участието на Милан Кундера в ЧКП е възобновено.

 

Публикува първите си разкази при започване на 60-те години - " Смешни любови " (1963), последван от " Втора тетрадка смешни любови "  (1965) и " Трета тетрадка смешни любови "  (1968). През 1965 година дописва романа " Шегата " - ядовит портрет на чехословашкия комунистичен режим, който близо две години се чете в ръкопис от другари и анонимни читатели, а когато най-накрая е публикуван, се радва на изключителна известност. Успехът е обвързван и с филмирането му през 1968 година от режисьора Яромил Иреш.

 

Скоро облаците над Кундера отново се сгъстяват. Изказванията му против окупацията на страната от войски на Варшавския контракт по време на Пражката пролет довеждат до възбрана за публикуването на негови творби и до повторното му изключване от Комунистическата партия.

 

През 1975 година писателят е поканен да преподава в университета в Рен, Франция. Пред тогавашното управление на Чехословашката комунистическа партия за писателя се застъпва персонално брачната половинка на френския президент.

 

Милан Кундера остава във Франция, където ще живее и твори до края на живота си. През 1976 година той споделя пред френския в. " Монд ", че определянето на творбите му като политически е опростенческо и замъглява същинския им смисъл.

 

През 1979 година Чехословакия му лишава поданството, а две години по-късно той получава френски паспорт. 

 

През 1984 година на френски език е оповестен романът, който му носи международна известност - " Непосилната лекота на битието ". През 1988 година текстът, чието деяние се развива по време на Пражката пролет, е екранизиран от Филип Кауфман, с присъединяване на Даниел Дей Луис и Жулиет Бинош в основните функции.   " Непосилната лекост на битието " е публикуван в Чехия едвам през 2006 година, въпреки да е наличен на чешки език още от 1985-а с помощта на съотечественик, основал издателство в заточение в Канада. 

 

Въпреки рухването на комунистическия режим през 1989 година Кундера по този начин и не се завръща за непрекъснато в родината си. Той остава по-известен като френски публицист от чешки генезис. След 40 години изгнание Милан Кундера получи назад своето чешко поданство по предложение на тогавашния министър председател Андрей Бабиш.

 

В България са издадени редица негови книги като " Шегата ", " Непосилната лекост на битието ", " Празникът на незначителността ", " Бавно ", " Книга за смеха и забравата ", " Самоличност ", " Незнанието ", " Изкуството на романа " и други

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР